پری­ بیوتیک چیست؟

    پری­ بیوتیک­ طبق تعریف مبتنی بر پژوهش های پزشکی مانند گیبسون و رابرفروید (1995) به اجزای غیرقابل هضم غذا اطلاق می­شود که به طور انتخابی موجب رشد و فعالیت یک یا تعدادی از گونه ­های باکتریایی مفید در روده می­شوند و از طرفی دیگر مانع استقرار و تکثیر بعضی باکتری­ های بیماری ­زا مانند سالمونلا می­ گردند.

منابع پری ­بیوتیکی :

     پری­ بیوتیک ها در تغذیه انسان و دام و طیور شامل طیف وسیعی از اقلام خوراکی مانند سیب، سیر، پیاز، کاسنی، عسل، گوجه فرنگی، دیواره سلولی مخمر نانوایی و غیره می­شوند که معمولاً دارای یک یا چند نوع الیگوساکارید (یعنی زنجیره کربوهیدراتی دارای تعداد کمتر از ده واحد مونوساکارید) هستند. مهمترین الیگوساکاریدها شامل مانان­الیگوساکارید (MOS)، فروکتوالیگوساکارید (FOS )، گالاکتوالیگوساکارید (GOS )، بتا گلوکان 1-3 و 1-6 و اینولین می ­باشند. اخیراً کیتوزان الیگوساکارید مستخرج از پوسته خرچنگ ، نشاسته مقاوم غلات و فیبر میسلیوم قارچ آسپرژیلوس نیز به این فهرست افزوده شدند. بنابراین ترکیبات موجود در برخی غذاهای طبیعی انسان و یا خوراک دام و طیور که دارای مواد موثره ذکر شده در بالا هستند نیز می ­توانند به عنوان پری­بیوتیک طبیعی در تغذیه انسان و حیوان مفید باشند.

منابع پری­ بیوتیک­ های تجاری:

     پری­ بیوتیک­ های رایج موجود در بازار افزودنی­ های دام، طیور و آبزیان بیشتر از مخمر ساکارومایسس به دست می ­آیند و تعدادی محصول نیز از قارچ آسپرژیلوس، پوسته سخت پوستان و نشاسته مقاوم عرضه شده­اند. هر کدام از این پری­ بیوتیک­ های تجاری دارای ماده موثره خاص خود بوده و با توجه به نوع منبع و روش فرآوری با هم فرق دارند. فرآورده ­های حاصل از مخمر جزء معروفترین پری­ بیوتیک­ ها می­باشند.

نحوه تولید محصولات مخمری :

    پری ­بیوتیک­ های حاصل از مخمر یعنی یک قارچ تک سلولی غالباً از زیر شاخه قارچ­ های قندی­، جنس ساکارومایسس به دست می ­آیند که خود دارای گونه­ های مختلف از جمله سرویسیه و بولاردی می ­باشد. در طبقه­ بندی ریزتر هم هر گونه دارای سویه­ هایی مانند CNCM I-1077است که شرکت ­های تجاری تولید کننده به طور اختصاصی کشت می­ دهند.

ساکارومایسس سرویسیه :

     این مخمر تک یاخته ­ای، بی ­هوازی اختیاری است یعنی هم در حضور اکسیژن و هم بدون آن می ­تواند رشد و تکثیر کند و قندهای ساده مانند سوکروز (ساکارز) را مصرف و به اتانول و دی­اکسیدکربن تبدیل نماید. مخمر به همین دلیل در آبجوسازی و برای تهیه خمیر نانوایی در طول تاریخ بشر کاربرد داشته است که به آن مخمر نانوایی هم گفته می­ شود. سلول زنده این مخمر جزء پروبیوتیک­ ها محسوب می ­شود ولی لاشه بی­جان آن پری­بیوتیک است و البته حضور توام آنها سین­بیوتیک نامیده می­شود. گاهی کل سلول مخمر مرده در یک محصول عرضه می­ شود، بعضی شرکت­ها فقط دیواره سلولی ( cell wall ) و یا فقط عصاره محتویات سیتوپلاسم (yeast extract  ) این مخمر را در یک محصول تولید می­کنند و بعضی شرکت­های دیگر نیز محیط کشت مخمر با لاشه و متابولیت­ های تولیدی طی تخمیر و تکثیر ساکارومایسس سرویسیه را با هم در یک محصول به عنوان کشت مخمر ( yeast culture ) به بازار عرضه کرده ­اند.

7%
74,500
69,200
تومان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *