کربوهیدراتها منبع اصلی انرژی در جیره گاوهای شیری می باشند . کربوهیدراتها نزیک به 70 درصد جیره را تشکیل داده و مشتمل بر 6 گونه مختلف بسته به نوع غذا هستند
1-قندها (suger) :
در درون سلول گیاهان نابالغ در حال رشد و در غذاهایی چون ملاس و آب پنیر یافت به سرعت توسط باکتریها در شکمبه تخمیر می شوند . میزان قند در جیره گاوهای شیری پایین است .(بین 2 تا 5 درصد از ماده خشک جیره)
2-نشاسته (Starch):
در داخل سلول گیاه یافت شده و از قابلیت هضم بالایی برخودار است (75 تا 95 درصد).
نشاسته موجود در دانه منبع اصلی انرژی گیاه می باشد و در صورت فراوری (به خوبی خرد یا پرک شود ) به سرعت در شکمبه تخمیر می گردد .نشاسته موجود در جو و گندم به سرعت تخمیر می گردند در صورتی که ذرت و مایلو ، آهسته تر تخمیر می شوند . نشاسته می تواند 20 تا 30 درصد ماده خشک جیره را تشکیل دهد .
3- پکتین (Pectin) :
در دیوه=اره سلولی گیاهان بوده و بخشی از دیواره سلولی است که بیشترین سرعت تخمیر را دارد . مقادیر فراوانی از آن در تفاله چغندرقند ، تفاله مرکبات و لگومین ها می شوند . بهنگام تخمیر پکتین در شکمبه در مقایسه با تخمیر محتویات سلول ، اسید استیک بیشتری ایجاد می شود .
4- همی سلولز (Hemicelluloses) :
در دیواره سلولی با قابلیت هضم 70 درصد یافت می شود . باکتریها این گلوکز با پیوندهای پیچیده را به اسیدهای چرب فرار تبدیل می کنند . همی سلولز می تواند 10 تا 15 درصد جیره را در بر بگیرد .
5- سلولز (Cellolose) :
ساختار اصلی کربوهیدراتها می باشد و به جداره گیاهان استحکام می بخشد . حیوانات تک معده ای نمی توانند سلولز را هضم نمایند . ولی باکتریهای شکمبه می توانند کربوهیدراتها پیچیده را بشکنند . قابلیت هضم سلولز کمتر از 30 تا 40 درصد می باشد . علوفه ای بالغ سلولز بیشتری دارند . سلولز می تواند 15 تا 20 درصد ماده خشک جیره را تشکیل دهد .
6- لیگنین (Lignin) :
کربوهیدرات حقیقی نبوده ولی بخشی از دیواره سلولی می باشد . هنگامی که گیاهان بالغ شده و دانه تولید می کنند ، محتوای لیگنین آنها افزایش می یابد . قابلیت هضم لیگنین صفر است و می تواند با دیگر مواد مغذی ترکیب شده و قابلیت هضم سلولز را کاهش دهد . میزان لیگنین جیره پایین و بین 2 تا4 درصد از ماده خشک جیره است .