رابطه بین ورم پستان و عملکرد تولید مثلی دام

   مزارع پرورش گاو شیری برای اینکه بتوانند به موفقیت های اقتصادی برسند باید آبستنی را ایجاد و حفظ کنند.

   عوامل بسیاری بر موفقیت تولید مثلی تاثیر گذارند که شامل سلامت دوره انتقال و دستور العمل های مرتبط با مدیریت تولید مثلی باشند .

    شیوع ورم پستان عامل دیگری است که بر عمکرد تولید مثلی تاثیرمی گذارد . رابطه بین ورم پستان و عملکرد تولید مثلی در چندین مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است اما آن مطالعات روی گاوداری های با راهکارهای مدیریتی متفاوت( که نتیجه کلی را سخت می سازد ) ، تمرکز کرده اند .

   اخیرا یک متاآنالیز روی نتایج چندین مطالعه قبلی که مقایسه عملکرد تولید مثلی دامهای مبتلا به ورم پستان و بدون ورم پستان پرداخته اند ، انجام دادیم . هدف ما تعیین تفاوت شاخص های تولیدمثلی برای گاوهای مبتلا به ورم پستان و بدون ورم پستان بود .

روزهای باز بیشتر

   پس از بررسی 29 تحقیق و مقایسه عملکرد تولیدمثلی دامهای مبتلا به ورم پستان بالینی و تحت بالینی و دامهای بدون ابتلا ، به نتایج زیر در مورد گاوهای مبتلا دست یافتیم :

*9 روز دیرتر اولین تلقیح را دریافت می کنند .

* 23 روز دیرتر آبستن می شوند .

*نسبت به تلقیح به آبستنی آنها 0.5 واحد بیشتر است .

*احتمال گیرایی در اولین تلقیح 0.84 برابر کاهش می یابد .

*احتمال از دست  رفتن آبستنی 1.81 برابر می شود .

   ما دریافتیم که این ارقام با توجه به بالینی  وتحت بالینی بودن بیماری و زمان تشخیص ورم پستان (قبل در مقابل بعد از اولین تلقیح و قبل در مقابل بعد از تلقیحی که به گیرایی منجر می شود) بسیار متفاوتند .

    ما همچنین انتظار داریم این اعداد با توجه به عوامل مرتبط با گله یا گاو از قبیل عوامل بیمار زایی مسبب ورم پستان ، نوع تشخیص ورم پستان در مزرعه و دستورالعمل های درمانی تغییر می کند .

هنوز داده های کافی در رابطه با بررسی این تاثیرات در دسترس نمی باشند .

علت وجود این ارتباط

    کاملا مشخص نشده است که این ورم پستان چگونه بر عملکرد تولیدمثلی تاثیر منفی دارد . زیرا عوامل متفاوت زیادی بر شیوع و شدت ورم پستان تاثر می گذراند ( از قبیل محیط و عوامل بیماری زا)

عوامل بسیاری میتوانند تعیین کننده اثرات ورم پستان بر نتایج تولید مثل باشند که عبارت از دستورالعمل های درمانی و زمان بروز ورم پستان نسبت به رخ داد های تولید مثلی ( رشد فولیکول، تخمک گذاری،باروری،استقرار جنین و رشد چنین) میباشند.

   توضیحی که برای آن وجود دارد این است که ورم پستان باعث ایجاد پاسخ ایمنی می شود و متعاقب آن  دمای بدن و تولید سیتوکین های التهابی افزایش میابد . این پاسخ های ایمنی میتوانند بر سطح هورمون های تولید مثلی اثر گذار باشند و به طور بالقوه به رشد غیر طبیعی فولیکول و یا تاخیر در تخمک گذاری و کاهش بروز فحلی منجر شوند .

   بالا بودن دمای بدن مثل تنش گرمایی باعث اختلال در رشد و بقا جنین می شود. برای درک کامل  رابطه بین شیوع ورم پستان و عملکرد تولید مثلی ،  تحقیقات فیزیولوژیکی بیشتری باید انجام شود.

سرمایه گذاری برای جلوگیری از بروز ورم پستان

ورم پستان نه تنها به دلیل ایجاد هزینه های درمان و تولید شیر غیر قابل فروش بلکه به دلیل اثر آن منفی  چشمگیری که بر عملکرد تولید مثلی دارد ، هزینه بر است .

   از طریق سرمایه گذاری روی اقدامات پیشگیرانه بروز ورم پستان می توان هزینه های ناشی از ضعف در عملکرد تولید مثلی  را کاهش داد. علاوه بر آن ، بررسی از این نتایج  این بینش را ایجاد میکند که یک گاودار چگونه میتواند یک گاو مبتلا به ورم پستان  را در دوره شیردهی خود به طور انفرادی مدیریت کند .

   در آخر اهمیت دارد بدانید که عوامل مربوط به گله و گاو میتوانند بر میزان تاثیر ورم پستان روی نتایج تولید مثلی اثرگذار باشند. امیدواریم که تحقیقات بیشتر به درک بهتر رابطه و تاثیر ورم پستان با عملکرد تولید مثلی دام و چگونگی برخورد با آن منجر شود.

Karmella Dolcheck Borchers, Luis Moraes, and Alvaro Garcia

ترجمه : احمد ممشلو

7%
74,500
69,200
تومان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *